Сайт Харькова

Харьков - природа - Прямокрилі

НовостиФорумКаталог фирмКаталог сайтовГор. справкаИсторияПриродаФото    ПОИСК  

Природа Харькова

История Харькова

|Бабки | Прямокрилі | Клопи | Двокрилі | Одноденки | Богомолові | Метелики | Перетинчастокрилі | Жуки |

Великі або середнього розміру комахи з видовженим тілом. Ротовий апарат гризучого типу. Крила (2 пари) з густою сіткою жилок та комірок. Передні крила видовжені, прямі, шкірясті, задні – перетинчасті. Переважно самці мають звукові пристосування на гомілках передніх ніг або на черевці та органи стрекотіння. Із прямокрилих у нашім краї поширені коникові, цвіркунові, капустянки та саранові. Серед прямокрилих є рекордсмени-стрибуни: цвіркуни стрибають у довжину до 60 см, кобилки – до 70 см. Прямокрилі надають перевагу відкритій місцевості – лукам, степовим схилам, лісовим галявинам, узліссю. На заплавних луках найчастіше зустрічаються коник зелений. Статевозрілі особини трапляються у липні-серпні. У травні-червні можна побачити їх личинки. Їх легко впізнати за яскраво-зеленим забарвленням, довгими вусами та надкрилами. Живляться коники травою, різними тваринами – мухами, гусінню метеликів тощо. Близький до зеленого коника і коник сірий. Надкрила його сірі або бурі з темними плямами. Для коників звичним є стрекотіння. Це спосіб самців приваблювати самок. Під час стрекотіння самці сидять на кущах або деревах і труть між собою надкрила, які і видають мелодійні звуки. У вологій землі живе вовчок або капустянка звичайна. Вона риє довгі ходи передніми ногами копального типу. У вовчка короткі надкрила зі складеними уподовж літальними крилами, які трохи довші за черевце. Це активний шкідник, який поселяється на полях та городах. Вовчок чудово плаває, добре літає, інколи комахи збираються у великі зграї і мігрують на значні відстані. Із цвіркунових, крім вовчка, поширені цвіркун домовий, польовий та степовий. Органи слуху розміщені на гомілках передніх ніг. Ведуть прихований спосіб життя. Цвіркун домовий активний весь рік. Мешкає у будівлях, де знаходить найбільш теплі місця: поблизу печей, батарей опалення тощо. Вдень його не побачити, але вночі цвіркун з’являється, щоб поживитися рослинними рештками та комахами, в тому числі і тарганами. Цвіркун польовий живе у норах, які риє ногами. Самці дуже голосні і свою пісню часто супроводжують своєрідними “танцями”, які так подобаються самкам. Співають цвіркуни у травні-червні. Мешкають вони групами, дотримуючись “рангів”. Самці часто влаштовують бійки, під час яких кожен з них намагається відкусити у противника вусик. Це ознака його перемоги і з того часу переможець може примусити інших самців або співати або припинити спів. Найсильніший – найголовніший, його ніхто не має права чіпати. І своєю піснею цвіркун-переможець управляє діями інших цвіркунів. Звичайними мешканцями луків є саранові. Вусики у саранових короткі. Стрекочуть вони тручи задніми стегнами по надкрилах. І з саранових поширені: тріскачка ширококрила, кобилка тріскуча, сарана перелітна, трав’янка зелена. Серед саранових є небезпечні масові шкідники культурних рослин. Шкідливих прямокрилих людина знищує, а корисних повинна охороняти. Жоден з нас не може бути байдужим до співу цвіркуна тихої літньої ночі, коли мелодійні звуки поєднуються із запахами степових трав та сіна.

|Бабки | Прямокрилі | Клопи | Двокрилі | Одноденки | Богомолові | Метелики | Перетинчастокрилі | Жуки |



Справка Харькова

- Контакт
- Наш баннер
- Размещение информации
Портал "Твой любимый Харьков" ® 2007-2017 | Правовая информация